​Jalkapallon yläkouluvalmennukseen panostus on vaikuttavaa toimintaa
SeuraJulkaistu: 29.04.2022 09.43

​Jalkapallon yläkouluvalmennukseen panostus on vaikuttavaa toimintaa

Länsi-Porin yläasteen liittyminen yläkouluvalmennukseen on muuttanut jalkapalloilijoiden osallistumista jalkapallon yläkouluvalmennukseen merkittävästi. Kevään 2021 aikana pidettiin palaveri seurojen ja Kuninkaanhaan yläasteen liikuntakoordinaattori Jaakko Räisäsen kanssa. Tuolloin valmennuksen mukana oli n. 10-15 pelaajaa erilaisilla motivaatiotasoilla varustettuna. Syksystä 2021 mukaan liittynyt Länsi-Pori toi mukanaan parikymmentä pelaajaa lisää valmennuksen pariin. Tämän lukuvuoden aikana toimintaan onkin nyt osallistunut 32 pelaajaa. Musan Salama, Toejoen Veikot ja FC Jazz ovat toteuttaneet yhdessä valmennusta. Kuvassa on vastikään 17-vuotiaiden maajoukkueseen valittu Amelia Luotonen, joka on käynyt läpi yläkouluvalmennuksen.

MuSa:sta ja ToVe:sta valmentajina on toimineet Ville Ulanen sekä Teemu Heinonen. FC Jazzin osalta valmennusta hoitaa seuran talenttivalmentaja Teuvo Palkki.
”Syksystä 21 alkaen tavoitteena on ollut laadun nostaminen toiminnassa. Osallistuvat valmentajat ovat tehneet hienoa työtä. Valmennus tämän ikäisillä on paljolti myös kasvatustyötä. Tavarat pitää muistaa, ajoissa pitää olla ja harjoituksiin pitää olla valmis. Kun nämä perusasiat saadaan kuntoon niin itse harjoittelu helpottuu huomattavasti ja mahdollistaa pelaajana kehittymisen. Näihin asioihin halusimme muutosta ja valmentajat ovat tehneet hienoa työtä tämän suhteen.”, MuSan toiminnanjohtaja Kari Löytökorpi kertoo.

”Pelaajat ovat treeneissä oppilaita, ja se on koulun aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ei ole olemassa Jazzin, MuSan tai ToVen pelaajia vaan on olemassa oppilaita, joille valmentaja toimii tässä tapauksessa opettajan roolissa. Ympäristö on turvallinen ja aikuisiin voi luottaa. Tässä olemme valmentajina onnistuneet mielestämme hyvin. Käytännössä, jos jollain on valmiiksi mustat tai punaiset puvut, niin olisi helppo vain jakaa ryhmiin valmiiksi saman väriset. Joka kerta jaamme kuitenkin porukat liiveillä. Säännöt on myös täysin samat kaikille. Myöhässä ei tulla, jos pätevää syytä ei ole. Tässä on sitten jonkun verran erimielisyyttä nuorten kanssa, mikä on pätevä syy. Huono keli ei esimerkiksi ole syy sille, ettei nuori ole osannut ennakoida ajankäyttöä harjoituksiin tulemisessa.”, Ville Ulanen kertoo talven toiminnasta.

”Meille seurana oli iso strateginen päätös se, että Ville on meiltä se valmentaja, joka osallistuu heidän valmennukseen. Halusimme että toisaalta Ville saa tuntumaa niihin pelaajiin, ketkä haluavat tehdä töitä kilpailullisesti mutta toisaalta Ville tuo vaatimustasoa ja kulttuuria edustusjoukkueesta ja kasvatuksellista osaamista nuorten arkeen. Näen että ylä-astevalmennuksessa on Porin jalkapallon suuri mahdollisuus. Tähän tulee panostaa jatkossa entistä enemmän, sillä ensi syksynä valmennuksen piirissä on 45 yläaste-ikäistä pelaajaa, näistä Musan Salaman verkkareita kantaa 25 pelaajaa. Tämä on mielestäni hieno esimerkki siitä, miten vaikuttavaa toiminta voi olla kun päätöksissä katsotaan jalkapallon kokonaistilannetta sekä ajatellaan ennakoiden eteenpäin. Paljon on kuitenkin vielä työtä edessä, tästä kertoo esim yläkouluikäisille teetetty harjoitettavuuskartoitus ”, Löytökorpi kertoo.

Kuninkaanhaan koulu ja Länsi-Porin koulu järjestävät yhteisen ennakkoinfon painopistelajeissa urheilu-ja liikuntaluokille hakeville lukuvuodeksi 2023. Soveltuvuuskokeet järjestetään syksyllä 2022. Ennakkoinfo pidetään etänä maanantaina 2.5. klo 17. Info on tarkoitettu seurojen toimihenkilöille sekä vanhemmille.

klikkaa tästä ennakkoinfoon

Ennakkoinfon sisältö:

Uudistetut soveltuvuuskokeet syksyllä 2022
Urheilu- ja liikuntaluokan tavoitteet ja sisällöt
Kasva urheilijaksi sisällöt
Valmennuslinjan tavoitteet sekä hakukriteerit (8.luokalla)