Korona kohta selätetty - junnut palaavat kentille
SeuraJulkaistu: 26.05.2021 00.00

Korona kohta selätetty - junnut palaavat kentille

Korona kohta voitettu – junnutoiminta hyvässä vauhdissa

https://yle.fi/urheilu/3-11942175

Musan Salaman nappuloiden sekä ikäluokkien toiminta on päässyt hyvään vauhtiin. Pelaajia ja joukkueita löytyy useasta ikäluokasta aina pienimmästä läpi lapsuus- ja nuorisovaiheen aina miesten ja naisten tasoille asti.

”Pandemia luonnollisesti vaikutti tilanteen ollessa akuutti mutta nyt tilanne on normalisoitumassa ja onkin ilo katsella jalkapallokentillä pienten ja isompien pelaajien riemua. Myös vanhemmat pääsevät hiljalleen osalliseksi kenttien tunnelmaa.”, valmennuspäällikkö Matti Santahuhta riemuitsee.

Yle Urheilu haastatteli seuran kasvatusvastaavaa Mikko Heikkilää aiheesta ja julkaisi aineiston valtakunnallisilla sivuillaan. Heikkilä kertoo, että yläkouluikäisten keskuudessa ilmennyt dropout liittyy osaltaan pandemian aiheuttamiin treenitaukoihin. - Uskoisin että kyseessä on koko Suomen laajuinen ilmiö. Tavoitteellisten pelaajien usko on ollut koetuksella ja kestää hetken ennen kuin toiminta ja tavoitteellisuus taas löytyy.

Seuran kasvatusvastaava Mikko Heikkilä sanoo, että junioripuolella alle 12-vuotiaiden kohdalla tilanne on hyvä ja harrastajia on tullut mukavasti lisää, kuten keväisin yleensäkin. Yläkouluikäisten kohdalla tilanne onkin sitten toinen.

– Rajoitusten takia yläkouluikäiset harjoittelivat etänä ainakin kuukauden, melkein kaksi.

Heikkilä uskoo, että haasteita on nimenomaan sellaisissa harrastajissa, jotka pelaavat jalkapalloa sen sosiaalisen puolen eli joukkueen takia.
– Jokainen joukkueurheilua harrastanut tietää, mikä merkitys sillä joukkueella on.

Heikkilä on huolissaan nuorista, eikä huoli liity välttämättä jalkapalloon.

Kaikilla olisi yhteiskunnassa parannettavaa, jotta nuoret saataisiin tavoittelemaan unelmiaan, lähtemään mukaan ja pysymään porukassa.

– Tuntuu, että aika helposti luovutetaan. Jalkapallossa esimerkiksi kilpailupuolella ei olla niin valmiita tekemään töitä ja tavoittelemaan niitä unelmia. Ja sitä pitää miettiä, miksi meillä on vaikeuksia tuottaa omia pelaajia Veikkausliigan tasolle. Eikä se ole pelkästään Porin ongelma, Heikkilä miettii.

Musan Salaman 09-syntyneet jalkapallotreeneissä

Erityisopettajana työskentelevä Mikko Heikkilä on huolissaan siitä, että nuoria ei saada osallistumaan. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Yhteistyössä on mahdollisuus

*Vaikka harrastajamäärät meillä MuSassa on hyvällä mallilla lapsuusvaiheessa niin kova työ meillä on nuorisovaiheessa lisätä
tavoitteellisen toiminnan laatua siten että edustusjoukkueeseemme nousisi jatkuvasti pelaajia omasta takaa. Erittäin hyvä mahdollisuus tähän alkaneella yhteistyöllä ToVen kanssa. Yhteiset joukkueet löytyy nyt U17 ja U20 ikäluokista. Toivottavasti löydämme yhteisen sävelen myös siihen että pääsisimme yhteistyössä käyntiin jo ennen näitä ikäluokkia, tähän toimintaan pyrimme löytämään myös muita seuroja sekä tyttöjen että poikien puolelle. Hyvä mahdollisuus siihen ainakin on. Palloliiton pelaajakehityspolku ja kehittymisen seuranta- konsepti tuo tähän uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Olemme laatujärjestelmässä tasolla kolme ja mukana konseptin suunnittelussa. Olemme löytäneet hyvän yhteisen sävelen ToVen kanssa”, toiminnanjohtaja Kari Löytökorpi jakaa kiitosta Pohjois-Porin suuntaan.


(kuva: Yle: Jenni Joensuu)