Tapio Mattilalle elämäntyö- tunnustus
18.11.2019 9:41 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Rullaattorien muistamisen Tapio Mattilalle ojensi Pekka Ulmas.

Musan Salama palkitsi Tapio Mattilan kauden vuosikymmeniä jatkuneesta työstään ELÄMÄNTYÖPALKINNOLLA.KIITOS TAPIO !Tapio ”Tapsa” Mattila, 70.
Lukuisat porilaiset tuntevat miehen Musan Teollisuustalossa toimivan autopeltikorjaamon pitkäaikaisena yrittäjänä.Vieläkään mies ei kykene jättäytymään sivustakatsojaksi, vaan päivittäin eläkeläisen polkupyörä kuljettaa hänet hallille suorittamaan pikku yleiskatsausta.Yrittäjänä jatkaa nykyään poika, autoinsinööri Mikko-Tapio Mattila, 40.Kummankin peli- ja peltimiehen keskeisin vapaa-ajan harrastus on toiminta Musan Salamassa.Mikko-Tapio on Musan Salaman pitkään toiminut puheenjohtaja, edelleen.

Tapio Tapani Mattila tuotiin elokuussa vuonna 1949 synnytyslaitokselta kotiinsa Musan Paviljongin Friisintielle.Musan kaupunginosan ydin ja vanhin osa on Paviljonki.Pikkumiehestä varttui energinen nassikka; jalkapallo kesäisin ja jääkiekko täytti vapaa-ajan.

Musan Salama perustettiin Paviljongin Metsäpirtillä huhtikuun 10. päivänä vuonna 1960.Tapio ja kaksi vuotta vanhempi veljensä Timo olivat tuossa kokouksessa läsnä isänsä Aarnen kanssa.Aarne Mattila oli pitkään keskeisiä toimijoita uudessa seurassa.Tapsa muisteli perustamiskokousta;
”Kyl mää muista hyvi se kokoukse pitämise ja sen ku valittii seural nimee.Se kiinnosti kovi.Mää oli ylpee siit nimest, – Musan Salamaja lyhennykseks MuSa.Se oli jännää ol siäl kokoukses vanhempie äijäi joukos”.Tapio ja Timo Mattilaa voidaan kutsua junioriperustajajäseniksi.

- Aloitin pelaamisen Salamassa D-juniorina 1960.Sitä ennen me nassikat pelailimme nykyisen kentän paikalla, mutta tuolloin kenttäalusta oli täynnä 50-100 sentin pituisia kuusenalkuja ja muuta kasvillisuutta.Siellä kaiken keskellä oli heittorinkikin, josta kaksi kiekonheittäjää kävivät viskomassa kiekkoa.Jossain vaiheessa kaupungin toimesta saatiin konevoimin käsiteltyä alue muistuttamaan urheilukenttää.Kenttä oli alkuunsa 80 metrin pituinen, kunnes metsän puoleiseen päätyyn saatiin 10 metriä lisää, muistelee Tapsa.

- Kenttä oli alueen kaiken aktiivisen toiminnan keskus.Juhani ”Jussi” Perkiömäki ja Olli ”Oskari” Niinikoski olivat ensimmäisten vuosien keskeisiä toimijoita .Olli Niinikoski oli minun ja erittäin monen muunkin musalaisen pojan ja toimijan oppi-isä.Nykyisin sellaista henkilöä kutsutaan mentoriksi.Jalkatennis ja sen joukkuemuoto ”neluri” oli Musan kentän laidalla tärkeä harjoittelumuoto.Erään kerran jatkoimme läpi kesäyön ja aamulla Oskari päätä pudistellen Tommilantietä töihin pyöräillessään ihmetteli meidän innokkuuttamme.Tapio kiittääkin Niinikosken valtavaa työpanosta Musan Salamassa pelanneiden nuorten hyväksi.- Oskarin kanssa vedimme kesäisin pelikentän rajakalkit ja ripustimme maaliverkot, jotka olivat käytössä vain virallisissa peleissä.

-Ensimmäisen edustusjoukkueen pelini pelasin Musan kentällä vuonna 1965.Vastassa oli Suomen Cupin ottelussa Tampereen KV, jonka voitimme 3-0.Tässä vaiheessa Tapio ojentaa minulle ottelusta Satakunnan Kansassa olleen lehtileikkeen; ”Kolmannen maalin teki ensimmäisen edustustason ottelunsa pelannut 16-vuotias Tapio Mattila”.Mattila pelasi edustustasolla vuoteen 1975.Uuden kodin rakentaminen ja perheen kasvaminen vei miehen muutamaksi vuodeksi kotijoukkoihin.

-Jalkapallotoiminnan seuraava aikakausi alkoi osaltani 1983, kun ryhdyin juniorivalmentajaksi.Siinä vierähti pari vuosikymmentä.Niistä muistoista toisella kertaa enemmän.Kysyessäni Tapsalta valmentajauransa merkittävintä menestystä en saa vastaukseksi olettamaani C-nuorten Suomen mestaruutta.Tapsa antaa erilaisen vastauksen; ’se tuntuu hyvältä, kun valmentamani, nykyisin 30-50 ikäiset pelaajat tavatessa muistavat ja kiittävät kanssaan vietetyistä vuosista.

Tapio Mattila kiittää kotiväkeä, että he ovat mahdollistaneet hänen aikaa vievät harrastuksensa.Ydinperheeseen kuuluu vaimo Arja ja kolme lasta.Kuusi lastenlasta rikastuttaa nykyään isovanhempien vapaa-aikaa.

Mattilan eläkepäivät täyttyvät Musan Salaman veteraanien eli Rullaattorien toiminnalla.RoMuSakki johtajanaan Tapio kerää romumetallia, myy sen ja kerää näin varoja toimintaan.Metallilava on Musan Vemplin parkkipaikalla ja sinne voivat kaikki alueen ihmiset palauttaa metalliromunsa.

Ajan kuluessa toimintasektori muuttuu.Musan Salama säilyy.Mattilaan jos keneen sopii seuran iskevä logoteksti – Musan Salama. Nyt.Aina.

Vielä

AUTOPELTIKORJAAMO TAPIO MATTILA on seuran merkittävä tukija.
Jääkiekko oli aikanaan Tapion talvinen intohimo.Hän pelasi Musan Salaman edustusjoukkueissa pitkään ja on toiminut myös pitkään Porin Ässien nuorten valmennustehtävissä.

Pelikaverit kutsuivat Tapio Mattilaa kutsuttiin ”Uuveksi”.Nimi juontui saksalaisesta vuoden 1974 maailmanmestarijoukkueen pelaajasta Wolgang Overathista.Taitavia pelaajia molemmat, mutta omaksumalla Mattilan huippuunsa kehittämän valepotkuharhautustekniikan saksalaisesta olisi tullut vieläkin parempi.Lupaan tulevana kesänä filmauttaa tuon harhautuksen Musan Salaman valmentajien käyttöön ja sen suorittajana on luonnollisesti Tapio Mattila.Tapio Mattilan kanssa autotallin lämpimässä, sateelta suojassa, menneitä muisteli ja kirjasi seuratoveri Olli Välimäki.


   
Lisää uutisia
Musan Salama
Kategoriat